IN GESPREK MET

PIET LAGARDE
Hoewel er eigenlijk een selectiespeler op het programma stond, is dit interview met iemand die zelf niet (meer) speelt. Toch is Piet Lagarde als commercieel manager onmisbaar voor FC Dordrecht. In deze functie helpt hij, naast mij aan een interview, Dordrecht bijvoorbeeld aan nieuwe sponsoren. Ook onderhoudt hij het contact met diegenen die al een steentje bijdragen. "Ik moet er voor zorgen dat er centjes binnenkomen, maar ook dat ze binnenblijven. Dat heeft met sponsoring en recette te maken, maar die zaken hangen natuurlijk met elkaar samen."
Op de vraag hoe hij bij FC Dordrecht terecht is gekomen, kan de 64-jarige Piet Lagarde niet zomaar een kort antwoord geven. "Ten eerste ben ik geboren en getogen in Dordrecht, op vier straten van het stadion. In de tijd dat ik jong was kon je op je achtste lid worden bij een voetbalclub en mocht je pas op je twaalfde aan de competitie meedoen. Tot die tijd trainde je dus alleen maar en speelde je wedstrijden met je vriendjes op straat. Mijn vader en opa zaten altijd bij Emma en op mijn twaalfde kwam ik daar als keeper in de D'tjes. In het jaar dat ik bij de senioren kwam, kwam Emma weer terug bij de amateurs. Vanwege geldproblemen moesten ze toen stoppen met betaald voetbal. Ik was zeventien en kwam meteen in het eerste. Tijdens dat eerste jaar mocht
ik ook met het Nederlands jeugdelftal meedoen. Daar zaten toen mensen als Coen Moulijn, Reinier Kreijermaat, Sjaak Swart en Cor Veldhoen."
Piet Lagarde was de enige amateur die zich op dat niveau wist te handhaven en de belangstelling van de betaald voetbalclub DHC uit Delft kwam dan ook niet onverwacht. Het was echter ook de tijd dat je nog in dienst moest en in het geval van Lagarde was dit voor 24 maanden bij de luchtmacht. "Ik speelde toen dus ook in het Nederlands militair elftal en het luchtmachtelftal. Als ik dan voor DHC moest voetballen dan ging ik vanuit Gilze-Rijen liftend naar Delft, want als militair werd je wel meegenomen."

In 1962 werpen zijn prestaties opnieuw vruchten af en wordt Lagarde als keeper gevraagd voor zijn eerste officiële interland. Uit bij onze zuiderburen wordt met 3-1 verloren. Een paar maanden mag hij zich opnieuw in het oranje hijsen en moet hij aantreden tegen Denemarken. Het wordt 4-1 voor de Denen, maar het laatste doelpunt krijgt Jan Jongbloed om z'n oren. De latere keeper van het WK '74 debuteert in het Nederlands elftal, omdat Lagarde met een sleutelbeenbreuk het veld heeft moeten verlaten. Tussen de twee interlands verruilt Piet ook DHC nog voor SC Enschede (de huidige FC Twente). "Tegenwoordig worden die jongens allemaal keurig in een appartementje ondergebracht. Wij kwamen bij een familie in de kost en ik sliep daar samen Henk (Charly) Bosvelt in een tweepersoonsbed. Dat kan je je tegenwoordig ook niet meer voorstellen. Zoals iedereen toen ook als semi-prof voetbalde. In 1964 kon ik via de trainer een baantje krijgen als vertegenwoordiger voor Adidas. Ik ging dan 's ochtends vroeg met m'n voetbaltas die winkels langs en 's middags om half vijf gelijk door naar de training."
In het seizoen '64-'65 komt er een abrupt einde aan z'n voetbalcarrière. Een keiharde overtreding veroorzaakt een nierscheuring en hij moet zelfs een nier afstaan. Noodgedwongen stort Lagarde zich op z'n maatschappelijke carriere bij Adidas. Hij doet dit met succes want de laatste 16 jaar van de 27 is hij er PR-marketing directeur. Door zijn baan bouwt hij een enorme kennissenkring in met name de voetbalwereld op. "In '88 zat ik bijvoorbeeld bij het Nederlands elftal op de boot bij de rondvaart door de grachten.Toen ik was gestopt bij Adidas vroeg Den Braven of ik wat met die kennis bij Dordrecht'90 wilde komen doen. Op die manier ben ik dus bij de club beland."
Over wat hij in de toekomst bij Dordt wil bereiken is Lagarde duidelijk: "Vorige week had ik afgesproken met Bobby Robson en tijdens Newcastle United - Manchester United zie je hoe het hoort te zijn in een stadion. Ik heb de wens dat het stadion binnen twee jaar weer is uitverkocht, we over drie jaar weer promoveren en dat tegelijkertijd de relatie tussen supporters en sponsors zal erbeteren. Dat heel Dordt weer van het 'cluppie' gaat houden en dat de slogan dan echt toepasselijk is."
Ik had nog een paar bladzijden kunnen volschrijven, maar sluit me bij Piet Lagarde z'n woorden aan: "Dat is een mooie afsluiting van je stuk." Interview uit 'Programma van de club', het programmaboekje van FC Dordrecht.

Eerdere 'In gesprek met'
- 29/08/2003 Henk Koldrecht
- 22/08/2003 Jermaine Sandvliet