Dordtenaar Marcel van der Net, gisteren aan de Krommedijk vele duels met Romano Sion uitvechtend, stond namens FC Utrecht met een vrije trap aan de basis van de 0-1.
SPANNENDE TIJDEN SVV DORDRECHT'90
Door het 1-2 verlies tegen FC Utrecht dient SVV Dordrecht'90 de laatste vier weken duidelijk nog even flink de billen tegen elkaar te knijpen.
De kloof met het winnende Fortuna Sittard en het een puntje pakkende FC Den Haag is immers geslonken.
Dat de Graafschap van Vitesse verloor betekende nog een klein pleistertje op de Dordtse wonden.
"We hebben kostbare punten verspeeld", stelde een opvallend rustige Han Berger. "Het wordt moeilijk", ontkende Berger niet, "maar het voordeel is dat we alles nog in eigen handen hebben".
Berger, beseffend dat zijn ploeg niet ongestraft kan blijven verliezen, verkondigde teleurgesteld over het optreden van zijn manschappen te zijn. Vergeleken met de partij tegen De Graafschap was met name de agressie en het verdedigende werk van zijn ploeg hem nogal tegengevallen.
Ook het voetbal bij balbezit, de voortzetting was vaak bedroevend, was Berger slecht bevallen.
"Toch zag alles er van te voren goed uit", wist Berger, "de jongens waren er echt goed mee bezig. Ze waren rustig. Achteraf misschien wel te rustig", peinsde de gewezen trainer/coach.
Collega Ab Fafié oordeelde terecht, dat zijn elftal meer inhoud dan de thuisclub had. "We hebben zeker niet groots gespeeld", verloor hij de realiteit niet uit het oog, "maar dat kan ook niet op dit veld", hekelde 'koning Ab' terecht de miserabele conditie van de Dordtse grasmat.
In het eerste part konden de door 800 toeschouwers - SVV Dordrecht'90 kiest volgend seizoen wederom voor de zaterdagavond - bekeken 22 acteur de grauwsluier geen moment verdrijven.
Slechts Romano Sion, die het felle manusje van alles Marcel van der Net het leven aanvankelijk nogal zuur maakte, Jan Oosterhuis, Pieter Bijl en de in de eredivisie debuterende Reinier Robbemond deden zo af en toe leuke dingen.

Hiele
Zo 'lelde' Sion, later nog met een hoekschop de paal rakend, maar net naast en ervoeren Pieter Bijl en Jan Oosterhuis dat Joop Hiele nog altijd een goede doelman is.
Sion bracht Hiele overigens in de 36e minuut met een slechte terugspeelbal nadrukkelijk in de problemen. Door goed uit te lopen ontnam de Dordtse sluitpost de Fries Pieter Bijl een beste kans.
Die van Dean Gorré was kort daarvoor trouwens ook niet mis. Na goed voorbereidend werk van Michel Langerak, te vaak voor de moeilijkste oplossing kiezend, en Sion produceerde Gorré oog in oog met Jan Willem van Ede een veel te slappe inzet.
FC Utrecht, met de geslepen en altijd aanspeelbare Wlody Smolarek, aan wie Refos zijn handen vol had, was in het tweede bedrijf agressiever. De vier op één lijn spelende verdedigers van de in 1992 aan de Krommedijk nog niet winnende thuisclub moesten al snel het antwoord schuldig blijven.

Van der Net
In de 9e minuut prikte Marcel van der Net zijn vrije trap precies op het hoofd van verdediger Marcel Liesdek en diens kopbal belandde in de uiterste hoek achter Joop Hiele.
Het zoveelste kopdoelpunt en de zoveelste treffer vanuit een zogenaamd 'dood' moment. "Op die momenten missen wij een (kop)specialist als Michel Vonk", treurde Berger, die zich overigens niet achter de absentie van Peter Barendse wenste te verschuilen.
FC Utrecht, eerder dit seizoen alleen op vreemde bodem nog maar van Willem II winnend, werd reeds twee minuten later al weer tot de orde geroepen door Dean Gorré.
De middenvelder knalde na een vrije trap van Warry van Wattum en een knullig door de Utrechtse defensie verwerkte bal onverwacht door een haag van spelers raak. Waarschijnlijk heeft Jan Willem van Ede, wiens uitzicht belemmerd werd, de bal niet gezien.

Onvoldoende
"We krijgen dit seizoen steeds van dit soort goals binnen", bromde Fafié later. Het dolblije SVV Dordrecht'90 putte echter onvoldoende inspiratie uit deze opsteker. Het dit seizoen wisselvallige FC Utrecht begon te drukken en kreeg via de goed spelende middenvelder Jan Oosterhuis al snel uitzicht op 1-2. Brian Wilsterman gleed de Utrechtse inzet evenwel tot opluchting van Hiele nog juist voor de gapende doelmond weg.
Niet veel later zag Oosterhuis ook een flinterdun één tweetje met Pieter Bijl mislukken. Een kort daarop volgende, ditmaal met Smolarek, werd in de ogen van de zwakke arbiter Van Riel onreglementair afgebroken.
"Jan liep aan de verkeerde kant te dekken", somberde Berger, in het midden latend of de zware straf van Van Riel terecht was. "Hij gaf hem", luidde het nuchtere commentaar. "Jantje had beter kunnen laten schieten", oordeelde Fafié, "maar ach, zo heeft hij er, denk ik, al 300 tegen gekregen", overdreef Fafié de actie van zijn voormalige pupil.
Pieter Bijl vonniste vervolgens vanaf elf meter correct.
Met Virgil Breetveld en Wessel Weezenberg als verse krachten voor Reinier Robbemond en Warry van Wattum poogde de in balverlies grossierende en aanvallend machteloze fusieclub nog een punt aan de confrontatie over te houden. Het lukte niet, al mikte Sion nog wel een keer op de voeten van Van Ede. In feite was FC Utrecht, waar oud-Sliedrechter Johan de Kock een betrouwbare verdediger was, via de goed invallende Edwin de Kruyff dichter bij 1-3 als de thuisclub bij 2-2.
Rest te vermelden, dat de pietluttige fluitende Van Riel - volgens de letter der voetbalwet zal hij best gelijk gehad hebben - kans zag in dit vredelievende duel vijf spelers op de bon te slingeren. Bekeuringen, die voor de Dordtenaren Mulder en Van Wattum nare gevolgen hebben.