Het moment, waarop SVV Dordrecht'90 (tevergeefs) een strafschop claimt: Spartaan Gerald Sandel (rechts) heeft Michel Vonk die in kansrijke positie wilde koppen, uit balans gebracht.

LICHTPUNT IN DUISTERNIS
Voor SVV Dordrecht'90 viel er gisteravond aan de Krommedijk in alle duisternis zowaar een lichtpuntje te bespeuren.
Na vijf nederlagen op rij pakte de brigade van Hans Verèl in een erbarmelijk slecht duel tegen Sparta, dat zich met de 0-0 nog het meest gelukkig mocht prijzen, namelijk eindelijk het eerste winstpuntje in 1992.
En aan zo'n opstekertje was men bij SVV Dordrecht'90 na de problemen van de voorbije en waarschijnlijk ook komende weken - zoals de geruchten over te laat betaalde salarissen en premies, de onregelmatige afdrachten aan het CFK (pensioenfonds voor spelers) en de spelersrebellie tijdens de training van vorige week donderdag - hard toe.
"En we hadden zelfs nog meer recht op de zege dan Sparta", stelde Verèl terecht. "Maar ik ben al blij met een resultaat. Dit met het oog op de partij van zondag tegen PSV en vanwege de onrust, die hier toch al snel toeslaat. Hopelijk blijven de rijen nu voorgoed gesloten".

Zelf voorop
Hans Verèl, die afgelopen maandag tijdens een flinke looptraining zelf voorop liep ('Dan kunnen ze daar niet over zeuren'), is zelf in elk geval niet van plan om voor de 'chantage' van spelers te zwichten. Ook al is daar een (nog) hardere hand voor nodig.
"Ik heb geprobeerd om een relatie met de jongens op te bouwen. Gezien de gebeurtenissen tijdens die bewuste donderdagtraining is dat echter niet gelukt. Ik moet mij dus weer anders opstellen, maar zo is het nu eenmaal", aldus Verèl, die Jerry Simons als eerste met de gewijzigde aanpak liet kennismaken.
De verbanning van Simons - broer Jimmy ontbrak gisteravond overigens bij Sparta - naar het tweede elftal is volgens de door dik en dun door het bestuur gesteunde Verèl ('Bij elke andere club had ik op straat gestaan') vrijwel definitief. "Hij is echt te ver gegaan en heeft zelfs zijn dienstwagen in moeten leveren. Hij zal zich eerst bij het tweede maar eens moeten gaan gedragen, want voor mij heeft 'ie voorlopig afgedaan. Maar zeg nooit nooit, hè", hielde de geplaagde trainer/coach, die eerlijk toegaf het trainen niet meer leuk te vinden, maar desondanks vast van plan is - al was het alleen maar voor zijn reputatie in voetballand - zijn taak tot een goed einde te brengen, toch nog een slagje om de arm.
De ontmoeting met Sparta met Ron van de Berg als libero en John Veldman op de weer herstelde Dean Gorré, was er voor de voetballiefhebbers eentje om zo snel mogelijk weer te vergeten. De Rotterdamse middenmotor acteerde mat en dacht het diep in de zorgen zittende SVV Dordrecht'90, waar Willy Boessen, Romeo Wouden, Zier Tebbenhof, Gerrie Slagboom (zijn knie gaat goed vooruit) en Dirk van der Laan op het appèl ontbraken, met een minimum aan inzet te kunnen verslaan. Sparta stoorde niet vroeg, speelde in een laag tempo en bouwde bij vlagen onthutsend zwak op. Verder lagen de voorwaartsen Edwin Vurens, Dennis de Nooijer en Glenn Helder bij respectievelijk Jan Mulder (weer goed voor een vette zeven), de zondag tegen PSV geschorste Michel Vonk en Maarten Atmodikoro volledig aan banden.
Het agressievere SVV Dordrecht'90, dat voor rust Romano Sion - in tegenstelling tot collega-spits Virgil Breetveld - als prima aanspeelpunt zag fungeren, kreeg zelfs de beste mogelijkheden. Warry van Wattum - hij dacht zelfs te hebben gescoord, doch zijn vrije trap was een indirecte - Peter Barendse en de nog een keer tevergeefs een 'pingel' claimende Michel Vonk (beiden met afstandschoten) slaagden er echter niet in de nul van het bord te krijgen. Namens Sparta zorgde alleen de uitbrekende en vervolgens naast schietende Dennis de Nooijer voor acuut gevaar.

'Vuurvreter'
Na rust drong Sparta even wat feller aan, maar nadat Dennis de Nooijer een goede kans had gemist, kon zelfs het inbrengen van 'vuurvreter' Mike Snoei de bezoekers niet meer tot grootse daden inspireren. Het nu vier punten voorsprong op FC Den Haag bezittende SVV Dordrecht'90, dat het gelijkspel onder geen beding uit handen wilde geven, kon daar ook al niet overdreven veel tegenover stellen. Orlando Trustfull - zijn liberorol werd door Ries Fok solide vervuld - moest duidelijk wennen aan zijn positie rechts op het middenveld en leed veel balverlies, terwijl de spitsen Sion, Breetveld en later de debuterende Lloyd Kammeron steeds moeilijker konden worden bereikt. Toch hadden Maarten Atmodikoro, die in aanvallend opzicht ook goed werk deed, en Peter Barendse uitzicht op de overwinning, maar pech stond deze in de weg. Immers, nadat laatstgenoemde uithaalde en Sparta-goalie Edward Metgod de val moest laten glippen, hobbelde het speeltuig tergend langzaam tegen de paal.

Apathisch
Sparta-trainer Rob Jacobs - zijn ploeg, die toch vrijuit kan opereren, speelde tegen de degradatiekandidaat in de slotminuten zelfs het balletje rond - had na afloop geen goed woord voor zijn manschappen over.
"Ik weet niet wat ik moet zeggen", meldde de normaal toch niet om een praatje verlegen zittende oefenmeester. "Ik heb Sparta, met alle respect voor de tegenstander, nog nooit zo slecht en apathisch zien spelen. Eigenlijk met je hiervoor een punt in mindering krijgen, maar dat kan niet volgens de reglementen. Echt, ik heb me zitten schamen".
Opstelling SVV Dordrecht'90: Hiele; Atmodikoro, Fok, Vonk, Mulder; Trustfull (Kammeron), Barendse, Gorré (Refos), Van Wattum; Breetveld, Sion.
Sparta: Metgod; Faber, Van de Berg, Van der Gaag, Gerard de Nooijer (Snoei); Sandel, Veldman, Valke; Vurens, Dennis de Nooijer, Helder.
Bijzonderheden: Toeschouwers: 900. Geel: Vurens (Sparta), Scheidsrechter: Van Vliet.