Maarten Atmodikoro verzilverde op eigen onnavolgbare wijze zijn strafschop.
INSPIRATIELOOS SPARTA MOET ZICH SCHAMEN
Strijd, beleving, inzet. Dordrecht'90 had het, Sparta niet. Een slechte wedstrijd spelen, dat kan gebeuren. Maar zo ongeïnspireerd voetballen als de Rotterdammers deden in zo'n belangrijke wedstrijd, dat is onwaarschijnlijk. De 3-1 overwinning van Dordrecht was volkomen terecht.
De eerste vijf minuten speelde Sparta nog agressief, daarna nam Dordrecht met goed combinatievoetbal het heft in handen. Vooral de vleugelspitsen Leo Koswal en Romeo Wouden, met daarachter de slimme regisseur Cor Lems, zorgden voor gevaar. In de dertiende minuut was Dordrecht al dichtbij een doelpunt. Wouden raakte de paal, na een vrije trap van Lems. Sparta negeerde die waarschuwing. Dordrecht mocht dit seizoen dan nog geen wedstrijd hebben gewonnen, zaterdagavond toonden de spelers aan dat ze alleen genoegen namen met de overwinning. Dordrecht-trainer Jan Versleijen had gekozen voor een offensieve tactiek. Sparta werd snel gestoord in de opbouw, en Dordrecht kwam zo heel snel in balbezit. Gemakkelijk en met nauwkeurig positiespel werd overgeschakeld naar de aanval. Achterin bij Dordrecht'90 ontbrak Adri van Tiggelen wegens een schorsing. Maar dat werd goed opgevangen. De verdediging van slechts drie man - Liefden, Wilsterman, Langerak - gaf geen kansen weg aan Marco Boogers en Edgar van der Roer. Het middenveld maakte het verschil. Lems was de man van de ideeën. Met prima passes bereikte hij keer op keer de veel bewegende spitsen.
Het was onbegrijpelijk dat Lems zoveel vrijheid kreeg van Sparta. Jos van Eck speelde een ongelukkige wedstrijd. Hij speelde als vrije man voor de verdediging en had niet echt een directe tegenstander. Lems profiteerde heel geraffineerd. Spartaanaanvoerder Nico Jalink had steeds te maken met Reinier Robbemond. Lems ontweek de drukte, hij liet zich zakken, om zo aan de bal te komen. Als Van Eck was doorgeschoven, en meer op het middenveld was gaan spelen, had Sparta meer grip gekregen op het spel. Mar nu was Van Eck aan het 'zwemmen', waardoor Dordrecht een overwicht kon opbouwen. de middenvelders van Sparta kwamen bij de meeste situaties een stap te laat.
Dordrecht was de ploeg in balbezit. Terwijl dit Sparta had moeten zijn. Gezien de kwaliteiten heeft Sparta de verplichting om te domineren. De 1-0 van Dordrecht in de 18e minuut was een verdiende treffer. Koswal zette vanaf rechts voor, John Veldman verkeek zich op de bal en Wouden maakte dankbaar gebruik door achter de rug van Taument op te duiken en de bal hard achter doelman Edward Metgod te schieten.
Sparta werd ondanks die achterstand niet agressiever en mocht blij zijn dat het geen 2-0 werd. Een beetje onverwacht werd het zelfs 1-1. Een prima doelpunt, dat wel. Jalink krulde bij een vrije trap vanaf de rand zestien meter de bal met een prachtige curve over de muur. Gall redde nog, maar liet de bal vervolgens los. Van Eck was attent, schoot de bal tegen de keeper op, waarna Gerald Sandel van heel dichtbij simpel in kon tikken. Dat was elf minuten voor rust.
Ook na de hervatting kon Sparta geen vuist maken. Het zelfvertrouwen vloeide steeds verder weg. Er was te weinig beweging. Heel opvallend was dat Dordrecht veel meer snelheid in de ploeg had dan Sparta. Een kwestie van agressiviteit, vorm, scherpte. Spits Marco Boogers moest 21 minuten wachten tot hij een fatsoenlijke bal in de voeten kreeg aangespeeld. Terwijl het gevaar toch van hem moest komen. Dordrecht kwam al snel opnieuw op voorsprong. Fortes maakte in het strafschopgebied een domme overtreding op Koswal. Maarten Atmodikoro schoot van elf meter beheerst de 2-1 binnen.
Sparta-trainer Han Berger besloot twintig minuten voor tijd tot een dubbele wissel. Van Eck en de onzichtbare Groenendijk waren de meest logische kleedkamergangers, maar meer Spartanen waren rijp voor een wissel. Arjan van der Laan en Ron van den Berg waren de nieuwkomers. Zij konden echter geen wending geven aan het duel. Als je als team zo slecht met de wedstrijd bezig bent, is omschakeling eigenlijk ook niet meer mogelijk. Van den Berg probeerde nog wel Boogers zoveel mogelijk in stelling te brengen. Tot gevaar leidde dit niet. Het is beschamend dat Sparta in de tweede helft niet één fatsoenlijke kans creëerde. Dordrecht kwam in de slotfase via Wouden nog op 3-1, na en uitbraak.
Voor Sparta begint nu een moeilijke periode. Wedstrijden tegen clubs als Dordrecht moeten worden gewonnen. Het leek alsof te weinig spelers beseften dat het duel met Dordrecht een prima mogelijkheid was om een paar posities te klimmen op de ranglijst en wat relaxter te kunnen gaan voetballen. Nu blijft het oppassen. De nacompetitie is voor Sparta dichterbij dan menigeen denkt.