Richard Plug(links) laat Paul Janssen van FC Den Bosch zijn hielen zien. De werkelijkheid was echter compleet anders. Den Bosch won in Dordrecht met 4-0.
SPEKTAKEL AAN DE DIJK
FC Den Bosch en Dordrecht'90 spotten op de warme Pinksterzaterdag in een spectaculair treffen met de voetballogica. De uitkomst van 4-4 toverde bij de Dordtse coach Robert Verbeek een brede grijnslach op zijn gebruinde gelaat en deed de gebrilde Kees Zwamborn bijkans van ingehouden woede ontploffen.
De gewezen Alblasserdammer riep streng dat FC Den Bosch na de blamage tegen Dordrecht'90 de nacompetitie gewoonweg niet verdiende. In zijn met sarcasme doorspekte napraatje, dat hij bewust kort wenste te houden, klonk echter duidelijk kritiek door op het duo Anthony Lurling-Ruud van Nistelrooy.
Beide spelers namen weliswaar samen het kwartet Bossche treffers voor hun rekening, maar faalden in het kansenfestival alles bij elkaar zeker nog acht keer oog in oog met de wederom uitblinkende Dordtse goalie Peter van der Kwaak.
Talent Ruud van Nistelrooy, voor wie Roda JC en NAC inmiddels zijn afgehaakt doch die nog wel kans heeft op een contract bij Heerenveen, FC Utrecht en Feyenoord, verkwanselde in z'n ééntje vijf opgelegde kansen. "Ik vind de wijze waarop de kansen niet benut zijn heel knap", sneerde Zwamborn. "Eigenlijk vind ik, dat je na een dergelijk resultaat de trainer maar moet ontslaan", voegde de trainer, die de kans op de nacompetitie vrijwel genihiliseerd zag, er vol galgenhumor aan toe.
Het optreden van zijn routiniers, de door hem met name genoemde verdedigers Gerrie Schaap en Fred van der Hoorn, vond in zijn ogen weinig genade. De ex-Ajacied had graag gezien dat zijn routiniers, bijvoorbeeld bij de wankele 3-4 voorsprong, het voortouw zouden hebben genomen en leiding hadden gegeven.
"Het is dit seizoen niet de eerste keer dat wij kort voor tijd een voorsprong weggeven en verliezen", baalde de oud-trainer van SHO.
Dat laatste deed ook Robert Verbeek over de dramatisch slecht gespeelde eerste helft van zijn dit seizoen overigens alleen in de thuiswedstrijd tegen Haarlem vier keer scorende ploeg. Verbeek besefte immers maar al te goed dat zijn elftal eigenlijk goed voor schut had moeten gaan. "Het is een schande zoals wij speelden", nam de ex-Spartaan geen blad voor zijn mond.
"In de rust heb ik gezegd, dat ik het nog een minuut of tien aankeek en dan zou wisselen", had Verbeek aanvankelijk medelijden met de 1000 toeschouwers.
Reeds zeven minuten na de reglementaire onderbreking voegde de trainer/coach de daad bij het woord en haalde Ceylan Arikan en Richard Plug naar de kant. De handelingssnelheid tekort komende Arikan bleef als vervanger van de geblesseerde Cor Lems dik onder de maat en Plug was duidelijk niet met zijn hoofd bij de wedstrijd. "Er hebben van de week bij Richard wat privé-dingetjes gespeeld", verklaarde Verbeek het zwakke optreden van Plug.
Met het vervangen van de onberekenbare Rick Hoogendorp wachtte Verbeek tot kort voor het slotsignaal van arbiter Rien Koopman. "Rickie raakte geen knikker, maar je weet het nooit met hem. Net toen ik hem wilde wisselen gaf hij de voorzet voor 3-3", grijnsde Verbeek. Bij 3-4 haalde hij de oud-speler van MVV alsnog ten faveure van Paulo Mendonca naar de kant.
Opmerkelijk genoeg geen aanvaller voor een aanvaller dus. "Paolo is eigenlijk verdediger of verdedigende middenvelder", lachte Verbeek, wiens hand van wisselen derhalve een gelukkige bleek. Uitgerekend Mendonca tikte in de voorlaatste minuut de door een andere invaller, Melvin Leerdam, ingeschoten en door Jan van Grinsven slechts tegen gehouden bal, over de doellijn. "Hartstikke leuk voor Paolo", vond Verbek, die de dolgelukkige schutter opving in zijn armen.
Verbeek was realist genoeg om te erkennen, dat de Bosschenaren de wedstrijd op ieder moment, of het nou bij 1-3, 2-3 of 3-3 was, hadden kunnen beslissen. De 1-3 bij rust had voor hetzelfde geld ook 1-6 kunnen zijn, maar zoals reeds gememoreerd, bleken Lurling en Van Nistelrooy meesters in het missen van kansen.
Het diepgang missende en te weinig bewegende Dordrecht'90 kwam in de zevende minuut, toen Van Nistelrooy al knap door Van der Kwaak van 0-1 was afgehouden, op voorsprong. De treffer kwam van de voet van Mischa Rook, die zijn vrije trap, toegekend omdat Paul Jansen een overtreding tegen Peter van der Veen had gemaakt, langs de niet goed neergezette muur achter Jan van Grinsven in de korte hoek stuurde.
Het Brabantse antwoord liet niet lang op zich wachten. Ook de 1-1 kwam via een vrije trap tot stand. Aanspeelpunt Thijs Waterink striemde zijn vrije trap op de vuisten van Van der Kwaak, die het speeltuig naar de zijkant had willen slaan. Op de nu vrijwel door het centrum vliegende bal reageerde Ruud van Nistelrooy veel sneller dan de Dordtse spelers. Spelers, die verder gedurende de hele eerste helft van het kastje naar de muur werden gestuurd.
Doordat er op het middenveld en voorin te weinig door Dordrecht'90 werd terugverdedigd - een speler of vier, vijf liet regelmatig de tegenstander lopen - kwam de thuisclub op het middenveld en achterin steeds een mannetje tekort. De verbazende inzet en de geweldige wedstrijdmentaliteit van de steeds uit de defensie komende Mischa Rook kon daar weinig aan veranderen. In de 28e minuut profiteerde de door niemand aangevallen, van eigen speelhelft komende Anthony Lurling. Diens spetter van afstand had veel weg van het projectiel, dat Jan van Raalte van Emmen een week eerder achter Peter van der Kwaak joeg.
Een dikke acht minuten later werd de veel tegenhoudende 'Kwaak', die Sparta min of meer heeft afgeschreven maar zich nog wel bij enkele andere clubs in de belangstelling weet, weer naar het net gestuurd.En wel opnieuw door de kleine Anthony Lurling, die maatwerk van Van Nistelrooy verfraaide.
De tweede acte was nog maar enkele seconden oud toen Van Nistelrooy zijn makkertje Lurling de kans van de wedstrijd presenteerde. Tot ergernis van Zwamborn faalde zijn nummer zeven echter. Nadat Joop Lankhaar, die zijn vierde gele kaart kreeg, nog een bal van de doellijn had gekopt en Melvin Leerdam en de Deen Karsten Myssing als invaller het veld hadden betreden vloog in de 54e minuut plompverloren de 'aansluiter' achter Jan van Grinsven. Erik van de Merwe fungeerde daarbij als aangever en de droge lage knal was van Peter van der Veen.
Met Rook, die door aanvoerder Joop Lankhaar hoogstpersoonlijk naar het middenveld was gedirigeerd, kreeg Dordrecht'90 wat meer vat op de gebeurtenissen. Al had het eerst nog wel degelijk 2-4 moeten worden, voordat Peter van der Veen er uit een voorzet van Rick Hoogendorp koppend 3-3 van zou maken. De snelheid missende Van der Veen, die kort na de 3-3 ook al koppend de lat had geraakt, maakt al met al een opvallend debuut in het betaalde voetbal. Hoewel hij lang niet alle wedstrijden speelde en na de winterstop een flinke terugslag kreeg, is hij een nuttige pion en staat zijn doelpuntenproductie reeds op negen. Een aantal waarmee de kersverse contractspeler zich clubtopscorer mag noemen.
FC Den Bosch leek na de domper van de 3-3 alsnog het potje te zullen uithalen, toen de zes minuten voor tijd door Lurling met een steekpassje weggestuurde Van Nistelrooy wegsprinte bij de geen rugdekking krijgende John Baven: 3-4. Hoe de Brabanders uiteindelijk toch nog in de 89e minuut met 4-4 werden afgescheept is reeds verhaald.
Opstellingen Dordrecht'90: Van der Kwaak; Reemnet, Baven, Rook, Lankhaar; De Romijn, Van de Merwe, Plug (Leerdam), Arikan (Myssing); Van der Veen, Hoogendorp (Mendonca).
FC Den Bosch: Van Grinsven; Stricker, Schaap, Van der Hoorn, Jansen; Lucius, Deckers (Snip), Gerver; Lurling, Waterink (Hobbelen), Van Nistelrooy.
Bijzonderheden: Arbiter Rien Koopman, aan wie Dordrecht'90 slechte herinneringen bewaarde (uitwedstrijd tegen Excelsior) leidde goed. De leidsman gaf Gerrie Schaap (FC Den Bosch) en de Dordtenaren Mischa Rook en Joop Lankhaar een gele kaart. De aanvoerder van Dordrecht'90 had pech, omdat zijn overtreding wel gezien werd en de eerdere door een Bosschenaar begane niet. Voor zowel Lankhaar als Rook was het de vierde prent, zodat zij tegen FC Zwolle aan de kant dienen te blijven. FC Den Bosch kon niet beschikken over de aan zijn voet geblesseerde Marcel van Helmond. Bij Dordrecht'90 bleef het geschorste duo Glenn Summerville/Marco de Laat aan de kant. Voorts kon coach Robert Verbeek niet beschikken over Cor Lems (knie) en tweede keeper Jan Scheurwater (knie). In plaats van de gewezen goalie van ASWH zat nu Ron Kersbergen als reservekeeper op de bank.