De 1-1 is in de maak. Cor Lems vuurt achter Richard Goulooze, de man van de openingstreffer, langs. De hier niet zichtbare doelman Wim de Ron heeft geen antwoord op de pegel van Lems.
EERHERSTEL DORDRECHT'90
Trainer Robert Verbeek had gisteravond duidelijk eer van zijn werk. Na de blamage tegen Haarlem 2 zocht de geprikkelde trainer/coach van Dordrecht090 tijdens de voorbereiding op het duel tegen Cambuur Leeuwarden zonder aanziens des persoons de confrontatie met zijn spelers.
In de competitieouverture tegen Cambuur kreeg het 'lange' gezicht van Verbeek, die een onvervalste 'koude oorlog' met zijn nu wel bezieling tonende manschappen, gaandeweg weer wat mildere trekjes. En na de 2-1 zege op de zwalkende brigade van Han Bergerbrak er een brede grijns op zin gebruinde gelaat door.
De onvolkomenheden in het spel nam hij daarbij graag voor lief. Dat aanvoerder Richard Goulooze over Cor Lems zou 'gaan' was aan Dordtse zijde van tevoren ingecalculeerd. Niemand nam het de kleine Rotterdammer kwalijk, want zoals altijd ging hij weer ouderwets voorop in de strijd. De diep in de tweede helft onder applaus gewisselde Lems was ook de man die in de 21e minuut van de eerste helft, na door Romijn en de ijverige middenvelder Derksen te zijn aangespeeld, de 0-1 achterstand van afstand ongedaan maakte.
Waarmee hij zij gram haalde op Richard Goulooze, samen met Marcel Keizer de gevaarlijkste spelers van Cambuur, want de aanvoerder was de man, die na een 'assist' van de verder door Joop Lankhaar uit de wedstrijd gespeelde Harrie van der Laan in de vijfde minuut van dichtbij knalhard in de bovenhoek knalde. De brigade van de na afloop verbolgen Han Berger viel overigens na de snelle openingstreffer ver terug. Het spel was tegen het nogal wat ruimte weggevende Dordrecht'90 even tempo- als variatieloos. "Onze eigen schuld, want met alle respect voor de ploeg van Robert Verbeek had dit nooit mogen gebeuren", spuwde Han Berger zijn gal over het lakse optreden van zijn ploeg. De geconcentreerde Dordtse defensie, waarin de ingetogen doch prima spelende Glenn Summerville zowel Frank Berghuis als Leonard van Utrecht grotendeels inpakte, hield goed stand. Terwijl de Dordtse counter er bij vlagen goed uitrolde. Zoals kort voor rust bijvoorbeeld, maar de onberekenbare Jermaine Sandvliet bleek niet in staat deze met een treffer te verfraaien. Even daarvoor had Peter van der Kwaak een van kortbij afgevuurde inzet meesterlijke uit de bovenhoek getikt.
In het eerste kwartier na de doelwisseling kwam de door 700 toeschouwers gadegeslagen thuisclub er een keer of vier goed uit. Doelman Wim de Ron keerde de te slappe inzetten van Sandvliet moeiteloos en wist tevens wel raad met schoten van Lems en de goed spelende Melvin Leerdam. Door de zwoegende Rick Hoogendorp met Goulooze te confronteren en Lems meer richting Roy Hendriksen te schuiven, kreeg Dordrecht'90 het voor elkaar dat eerstgenoemde zich duidelijk minder aanvallend kon manifesteren. Na het eerste kwartier werd de tamme nummer twee van de vorige competitie langzaam wat gevaarlijker, maar zowel Marcel Keizer als Leonard van Utrecht schoot vanuit een kansrijke positie naast. Ook versperden de knokkende Hennie de Romijn en Peter van der Kwaak ex-Italië-ganger Van Utrecht nog een keer met succes doortocht. Het venijn kwam in de staart te zitten met doelman Wim de Ron in de hoofdrol.
De gewezen-goalie van PSV moest tien minuten voor tijd buiten het strafschopgebied komen om een boogbal van Melvin Leerdam, die waarschijnlijk doel had getroffen, onschadelijk te maken. De doelman gebruikte daarbij zijn hand en dat ontging arbiter Ed Helmstrijd wel, maar diens assistent Pieter Vink en de spelers van Dordrecht'90 niet. Zij hielpen de arbiter een handje door hem richting Vink te 'praten'. "Wel een handsbal, maar niet opzettelijk", verdedigde De Ron zich naderhand. "De bal sprong van m'n knie tegen m'n arm." René Jansen kwam De Ron onder de lat aflossen, maar de Friezen bleven doodleuk met z'n elven op het 'plein'. "Dat moeten ze toch zelf zien", smaalde Han Berger, "ze zijn met z'n vieren. Misschien moeten ze er nog maar een vijfde man bijhalen", spotte Berger, die tenslotte Harry van der Laan naar de kant haalde.
Bij de door Marco de Laat genomen vrije trap zat het Dordrecht'90 niet bepaald tegen. Via de Friese muur belandde het speeltuig voor de voeten van de vrijstaande Jermaine Sandvliet en die liet zien een neus voor het maken van doelpunten te hebben. De boze spelers van Cambuur, van wie ex-Puttershoeker René van Rijswijk bij de Deen Karsten Myssing weinig kans kreeg om op te vallen, belaagden vervolgens aan de zijlijn Pieter Vink, die in hun ogen voor buitenspel had moeten vlaggen. Han Berger, die een sneer voor Vink overhad, dacht er het zijne van. "Maar daardoor hebben wij niet verloren, want dat is gewoon onze eigen schuld."
En de wel erg slecht in z'n wissels zittende Verbeek? "Zo dat zijn fijn drie punten, maar laten we alsjeblieft wel met beide benen op de grond blijven staan", sprak hij door schade en schande wijs geworden.
Scoreverloop: 0-1 Richard Goulooze, 1-1 Cor Lems, 2-1 Jermaine Sandvliet.
Opstelling Dordrecht'90: Van der Kwaak; Summerville, Myssing, Lankhaar, De Romijn; Derksen (Reemnet), De Laat, Leerdam, Lems (Van der Veen); Hoogendorp, Sandvliet.
Cambuur Leeuwarden: De Ron; Elzinga, Hendriksen, Goulooze, Loontjes; Keizer, Abma, Van der Laan (Jansen), Berghuis; Van Utrecht (Van der Wal), Berghuis.
Bijzonderheden: Arbiter Ed Helmstrijd gaf Cambuur-doelman Wim de Ron tien minuten voor tijd na een handsbal rood en slingerde voor tijd na een handsbal rood en slingerde voorts Marcel Keizer, Roy Hendriksen en René Rijswijk op de bon. Bij de Friezen ontraken de geblesseerden Marinus Dijkhuizen, Mark Oosterhof, Gregory Playfair en Walter Smak. De thuisclub moest het doen zonder Rodney Elliot (knie), Mischa Rook (enkel), Eric van de Merwe (enkel), Richard Plug (geschorst) en Ceylan Arikan (ziek).