Chima Onyeike van Dordrecht'90 wordt bij een mogelijkheid gehinderd door Ronnie Venema van Veendam.
TREURIGE TRILOGIE VOLTOOID
Wat de week van de puntenoogst had moeten zijn, eindigde in een triest drieluik voor Dordrecht'90. In navolging van Haarlem en RBC liet ook Veendam het ensemble van Robert Verbeek spitsroeden lopen: 1-2.
Zeven punten halen was het grote en reëel haalbaar geschetste doel dat voor de drie duels in een tijdsbestek van een week gold. In plaats daarvan kwam het totaal aantal nederlagen op tien en gaat Dordrecht'90 als nummer zestien van de Totodivisie het nieuwe jaar in.
Verbeek repte na afloop over moeilijke kerstdagen en constateerde gelaten dat zijn elftal zich in de hoek bevindt waar de klappen vallen. "We waren absoluut niet minder dan Veendam, maar hebben het geluk niet aan onze zijde. Dat gebeurt nu eenmaal als je je in een positie bevindt, waarin wij momenteel zitten", haalde de Ambachter aan.
De veelgeplaagde oefenmeester vroeg wederom om geduld, maar dat bleek bij het meest luidruchtige deel van de Dordtse aanhang al lang en breed verdwenen. Bijna het gehele treffen werd Verbeek gesommeerd om op te stappen of zelfs naar Bagdad te vertrekken. Die 'aanhangers' hadden zich blijkbaar niets aangetrokken van het strooivel dat voor aanvang van de wedstrijd aan alle toeschouwers was uitgedeeld. Daarin vroeg het bestuur van de Dordtse bvo om steun voor trainer en spelers in plaats van spreekkoren die de naam van de club bezoedelen.
De weinig vleiende teksten waren niet aan het gehoor van Verbeek ontgaan. "Natuurlijk vang je die geluiden op en zou je liever zien dat de supporters achter je blijven staan. Toch is het voor mij geen reden om me op mijn positie te bezinnen. Ik moet werken met het materiaal wat ik heb en heb nog steeds plezier in mijn werk. Ik haal dat plezier bijvoorbeeld uit de wijze waarop Jermaine Sandvliet, André Hol en Karsten Myssing zich ontwikkelen en de belangrijke inbreng van Jaco de Ligt."
De voltooiing van de treurige trilogie geschiedde in een troosteloze ambiance. Niet meer dan 429 toeschouwers hadden de moeite genomen om de gang naar de Krommedijk te maken voor de confrontatie tussen twee clubs die op de Langeleegte destijds met een 1-1 deling afsloten.
Toen stond Veendam nog onder technisch leiderschap van Henk Bodewes. Bodewes verdween echter na meningsverschillen met technisch directeur Henk Nienhuis al snel van het toneel. Marcel van Buuren fungeerde vervolgens als tussenpaus, waarna Azing Griever het gezag overnam.
Griever stuurde zijn ploeg met aanvallende intenties het veld in. In theorie speelden de Groningers zelfs met vier aanvallers, in de praktijk was daar geen sprake van al was het initiatief wel voor de bezoekers. Waar de meest vooruitgeschoven soldaat van Dordrecht'90, Chima Onyeike, een eenzame strijd aan het front uitvocht, sloten de linies bij Veendam wel aan.
Dordrecht'90 kwam in het uiterst slappe bedrijf niet in het stuk voor en mocht de handen dichtknijpen dat het eerste part slechts met een 0-1 stand eindigde. Marnix Kolder had al in de zesde minuut de openingstreffer namens de gasten op de schoen, maar centrumverdediger Jean Paul van Bilsen schoot zijn doelman Jaco de Ligt vlak voor de doellijn te hulp.
Omdat de koppende Arjan Blaauwe en de slap inschietende Kolder ook de zekere Dordtse goalie op hun weg vonden, bleef de schade beperkt tot een rake kopbal van Michiel Klinkers. Klinkers, halverwege de eerste helft ingevallen voor de aangeslagen Arjan Ebbinge, ontsnapte aan de aandacht van Sandvliet en kon simpel een vrije trap van Lucian Ilie binnenknikken.
"Toch vond ik dat het absoluut te zien was dat de jongens wat goed wilden maken. Qua werklust was het goed, qua voetbal was het een stuk minder", evalueerde Verbeek. "Na rust ging dat veel beter." Na de theepauze slaagde Dordrcht'90 wel om druk te zetten, kwamen de passes wel aan en was er wel sprake van een goede balcirculatie. Weliswaar viel de Dordtse gelijkmaker van Karsten Myssing uit een knots van een Veendamse dekkingsfout, de treffer was er niet minder terecht om. Dordrecht'90 mocht zelfs even dromen van meer, maar Rook en Onyeike kwamen respectievelijk een eenlengte en een portie zuiverheid in de afronding tekort. Het over meer voetballend vermogen beschikkende Veendam ging derhalve toch met de winst aan de haal. Marnix Kolder stuitte eerst nog op het lichaam van Van Bilsen, waarna het in de rebound wel raak was en de donkere dagen voor Kerstmis voor Dordrecht090 een extra dimensie kregen.
Scoreverloop: 0-1 Michiel Klinkers, 1-1 Karsten Myssing, 1-2 Marnix Kolder.
Opstelling Dordrecht'90: De Ligt; Hol, Van Bilsen, Lankhaar, Sandvliet (Reemnet); Monteiro (Raven), Aandewiel, Myssing, Plug (Simons); Rook, Onyeike.
Veendam: Van der Vlag; Slor, Ebbinge (Klinkers), Van Wattum, Van der Meer (Kloetstra); Venema, De Kruyff, Ilie; Blaauw, Kolder, Mulder (Meyninger).
Bijzonderheden: Scheidsrechter Rien Koopman uit Halsteren gaf gele kaarten aan de Veendam-spelers Edwin de Kruyff en Erik van der Meer.
Bij Dordrecht'90 ontbraken Cor Lems, hij heeft inmiddels de training hervat, Glenn Summerville (enkel) en Billy Maximiano. Azing Griever kon niet beschikken over de zieke Joop Gall en het geblesseerde trio Armand Mac Andrew , Michiel Adams en Joseph Oosting.