HELMOND SPORT BEZORGT DORDRECHT'90 ZESDE NEDERLAAG OP RIJ
Voor de zesde keer op rij stond Dordrecht'90 gisteravond met lege handen. Na Eindhoven, FC Groningen, FC Den Bosch, FC Zwolle, en FC VVV bleek ditmaal ook Helmond Sport te sterk voor de ploeg van Robert Verbeek.
Dat Helmond Sport met 3-0 aan het langste eind trok, betekende wederom een fikse teleurstelling voor de Dordtse brigade. Op de ranglijst staat de formatie van Louis Coolen immers niet veel hoger genoteerd dan Dordrecht'90 en dat bood dus enigszins perspectief voor de zo geplaagde Dordtenaren.
Althans op papier, want voordat Dordrecht'90 gistermiddag in de bus stapte, moet trainer Robert Verbeek een aantal onverwachte absenties noteren. Was het niet kunnen spelen van Rui Monteiro, Rodney Elliot, Glenn Summerville en Giovanni Franken reeds bekend, in de uurtjes voor het vertrek naar Helmond, moesten ook Harvey Esajas en Björn Raven van de spelerslijst worden geschrapt.
Raven moest door persoonlijke omstandigheden verstek laten gaan. In huize Raven kondigde zich immers een baby aan, een gebeurtenis, waarbij de rechtsbuiten van Dordrecht'90 absoluut aanwezig wilde zijn.
Esajas was op stel en sprong naar huis vertrokken, op het moment dat hij het alarmerende bericht had gekregen dat zijn vriendin en hun jonge baby bij een ongeluk betrokken waren. Gelukkig bleek achteraf alles mee te vallen, maar voor Esajas was het onmogelijk om nog op tijd in Helmond aanwezig te zijn.
Door de absentie van Esajas en Summerville, hij is al een week ziek, moest Verbeek zowel op rechts als op links een nieuwe verdediger posteren. Ivo Reemnet was een logische keuze, maar dat Jermaine Sandvliet als linksachter ging spelen was een verrassing.
Sandvliet deed dat, hoewel nog enigszins onwennig, lang niet slecht en kreeg daarvoor een dikke pluim van zijn trainer. De jonge Dordtenaar kon echter ook niet voorkomen dat Helmond Sport van meet af aan zijn wil oplegde aan Dordrecht'90.
Met Jurgen Streppel, John de Wolf en Willy Boessen in de as, beschikt Helmond Sport over een brok routine, waar met name Peter Hofstede, ook al een sluwe vos, van kon profiteren. Hoewel het opdracht was om te proberen de lange bal van Streppel uit het spel van Helmond Sport te halen, lukte dat in eerste instantie totaal niet, zodat de thuisclub constant de lengte van Hofstede kon zoeken.
Daardoor kwam Helmond Sport keer op keer razendsnel voor Jaco de Ligt te staan, die al in de vijfde minuut voor de eerste keer de gang naar het net moest maken. Peter Hofstede gaf de bal het beslissende tikje, nadat een prima combinatie tussen Kooistra en Evers de defensie van Dordrecht'90 op het verkeerde been had gezet.

Offensief
Het was het tijdsein voor een hels Helmonds offensief. Dordrecht'90 wankelde als een aangeslagen bokser onder het hoge tempo van de thuisclub. Het kwam zelf totaal niet aan een goed opgezette aanval toe. Pas in de veertiende minuut kon het eerste serieuze schot op doel genoteerd worden en dan nog was dit uit een vrije trap. Het zou zelfs tot de 23e minuut duren, voordat Dordrecht'90 met een combinatie gevaarlijk voor het doel van John Roox verscheen.
Daarbij had het alle geluk van de wereld, dat het tegen een achterstand van slechts 1-0 moest aankijken. Want Helmond Sport zette het machtige offensief kracht bij met een aantal uitgelezen kansen voor zowel Peter Hofstede als Davy Manders. In die moeilijke fase kon Dordrecht'90 echter steunen op het uitstekende keeperswerk van Jaco de Ligt, die zijn doel als een tijger verdedigde en daarmee vooral Hofstede wanhopig maakte.
Doordat het alsnog 1-0 bleef, zakte vervolgens het tempo bij Helmond Sport terug en kon Dordrecht'90 eindelijk uit de wurgende greep komen. Vooral via vrije trappen mocht het voor het eerst in deze wedstrijd voorzichtig aan een gelijkmaker ruiken.
Na de rust groeiden zelfs de kansen voor Dordrecht'90 en was Richard Plug zelfs heel dicht bij de 1-1. John Roox onderstreepte evenwel zijn klasse door de door Plug ingeschoten vrije trap feilloos uit de hoek te plukken.

Opleven
Dordrecht'90 leefde op, durfde meer initiatieven te nemen en vandaar dat het zo spijtig was, dat juist toen Helmond Sport via een strafschop nog goedkoop aan de 2-0 kwam. Richard Plug ging binnen het zestienmetergebied het duel aan met Winston Bogarde, die vervolgens wel erg makkelijk de duikeling naar de grasmat maakte.
Scheidsrechter Van Gongen wees onverbiddelijk naar de stip, waarmee hij zich de protesten van Dordrecht'90 op de hals haalde. Karsten Myssing deed dat in de ogen van de arbiter te handtastelijk, waarop hij de rode kaart getoond kreeg.
"Belachelijk", vond Verbeek, "Karsten legde alleen zijn hand op de schouder van de scheidsrechter. Die vond dat echter een slaande beweging en stuurde Myssing daarop weg."
Peter Hofstede liet zich vervolgens het buitenkansje niet ontnemen en bracht daarmee Helmond Sport in veilige haven. Dordrecht'90 was totaal gedesillusioneerd en moest uiteindelijk in de blessuretijd toestaan, dat Hofstede zich voor de derde keer kon laten bejubelen.
Opstelling Helmond Sport: Roox; Vincent, De Wolf, Streppel, Bakboord; Boessen, Manders (Bovee), Evers, Altunel (Tuasamu); Hofstede, Kooistra (Boer).
Dordrecht'90: De Ligt; Reemnet, Myssing, Lankhaar, Sandvliet; Van de Merwe, Rook, Plug, Lems (Maximiano); Hoogendorp, Onyeike.
Bijzonderheden: Behalve de rode kaart van Karsten Myssing, alweer zijn tweede dit seizoen, trok arbiter Van Dongen gele kaarten voor Reemnet, Maximiano en Plug van Dordrecht'90 en Manders van Helmond Sport.